Varningen: Dessa matoljor kan leda till ändtarmscancer

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Bland de som förespråkar naturliga livsmedel har fröoljor länge varit något man avråder från. Men i gammelmedia har ämnet sällan tagits upp och inga myndigheter avråder från dem. Men nu visar en statligt finansierad forskningsrapport att fröoljorna kan orsaka cancer.

Att konsumera stora mängder fröoljor – som inkluderar solros, raps, majs och druvkärnor – har länge kopplats till inflammation i kroppen. Men nu har en studie som analyserat tumörer från mer än 80 patienter med tjocktarmscancer visat att de också kan öka risken för sjukdomen.

Forskarna fann att patienternas tumörer hade höga nivåer av bioaktiva lipider, mikroskopiska fettföreningar som produceras när kroppen bryter ner fröoljor. Dessa lipider tros vara farliga på två sätt – de främjar inflammation, vilket hjälper cancer att växa, och de hindrar kroppen från att bekämpa tumörerna.

Forskarna till studien uppmanar människor att byta ut fröoljor och istället fokusera på oljor med omega-3-fettsyror som oliv- och avokadoolja.

Växande rörelse

USA:s viktigaste organ för cancer och hjärtsjukdomar säger att det inte finns några bevis för att måttliga mängder fröoljor bidrar till dessa tillstånd. Men det har funnits en växande rörelse mot dem på grund av studier som tyder på att de orsakar inflammation och ökar risken för tillstånd som hjärtsjukdomar och diabetes.

Robert F Kennedy Jr, den tillträdande presidenten Donald Trumps kandidat till posten som hälsominister, har sagt att amerikanerna ”omedvetet förgiftas av dem”. Även den kända poddaren Joe Rogan har tagit upp ämnet flera gånger och ett stort Youtube-konto, ”Dr Sten Ekberg” är också kritiker till fröoljorna (se videos i slutet av artikeln).

Göteborgsposten uppmärksammade det tilltagande intresset, och kritiken, mot fröoljorna.

Sedan en tid tillbaka har så kallade seed oils, eller fröoljor på svenska, blivit ett omdebatterat ämne på sociala medier. Något som närmast kan beskrivas som en rörelse har bildats kring att upplysa om vad man menar är de stora hälsofarorna med oljor utvunna ur exempelvis majs, soja, raps och jordnöt.

Livsmedelsverket avfärdar kritiken mot fröoljorna som menar att de ”sällan är ett bekymmer”, utan istället är det produkterna som de ofta ingår i som är problemet.

Upphettning problemet?

Martin Grootveld, professor i bioanalytisk kemi vid De Montfort Universitetet i England, publicerade sin första studie på området år 1994. Han menar att fetterna är dåliga för oss vid upphettning och att detta inte uppmärksammas tillräckligt.

– Vad vi inte behöver är de gifter som uppstår när de bryts ner. Problemet är att nedbrytningen tar fart när man hettar upp de här oljorna till höga temperaturer, vilket är hur de flesta människor använder dem, sa Martin Grootveld till GP då.

Slutsatsen håller dock inte Anna-Karin Lindroos på Livsmedelsverket med om.

Men forskarna från University of South Florida, som gjorde den senaste studien, sa att amerikanerna konsumerar för många av ”dessa dåliga oljor”.

Ökning med 1000 gånger

Den genomsnittliga amerikanen konsumerar enligt vissa uppskattningar nästan 100 kilo fröoljor per år, vilket är en ökning med cirka 1 000 gånger jämfört med 1950-talet. Fröoljor blev populära i USA efter andra världskriget tack vare jordbruksframsteg.

I den senaste studien, som publicerades på tisdagen i tidskriften Gut, undersöktes 81 tumörprover från kolorektalcancerpatienter i åldrarna 30 till 85 år. Drygt hälften av patienterna hade cancer i stadium tre eller fyra, medan en tredjedel befann sig i stadium två. Forskarna fann att patienter med kolorektal cancer hade betydligt högre nivåer av bioaktiva lipider än hälsosammare fetter i sina tumörer.

Cancerframkallande fel

Fröoljor innehåller naturligt fettsyror, inklusive omega-6 och fleromättade fettsyror. Dessa fettsyror omvandlas till bioaktiva lipider genom en komplex biokemisk process i växtfröet. När de konsumeras syntetiseras syrorna i en del av växtcellen som kallas plastid, som tillverkar och lagrar mat. Detta gör att de bildas till fettsyror med längre kedja som kallas arakidonsyra. Enzymer omvandlar sedan arakidonsyra till eikosanoider, en typ av bioaktiva lipider.

Om man hittar bioaktiva lipider i tjocktarmen tyder det på att kroppen har metaboliserat dem, vilket sker genom att man äter mat som innehåller omega-6-fettsyror. Dessa har kopplats till inflammation i tjocktarmen när de konsumeras i överskott. När det gäller tjocktarmscancer leder inflammation till att cellerna i tjocktarmen ständigt delas och förnyas, vilket gör dem mer benägna att drabbas av cancerframkallande fel som mutationer.

Kronisk inflammation undertrycker också immunsystemets förmåga att förstöra dessa onormala celler.

– Det är välkänt att patienter med ohälsosam kost har ökad inflammation i kroppen, sa Dr Timothy Yeatman, författare till studien och professor i kirurgi vid USF Health Morsani College of Medicine.

Ultraprocessad mat

– Vi ser nu denna inflammation i själva tjocktarmstumörerna, och cancer är som ett kroniskt sår som inte läker – om din kropp lever på ultraprocessad mat varje dag minskar dess förmåga att läka såret på grund av inflammationen och undertryckandet av immunsystemet som i slutändan gör att cancern kan växa.

Forskarna i Florida menar att en behandling som fokuserar på att dämpa inflammation med hjälp av obearbetade hälsosamma fetter som fiskolja kan bidra till att återställa kroppens läkningsmekanismer.

– Detta har potential att revolutionera cancerbehandlingen, genom att gå från läkemedel till att utnyttja naturliga läkningsprocesser, menar dr Yeatman.

– Det är ett viktigt steg mot att ta itu med kronisk inflammation och förebygga sjukdomar innan de börjar, avslutar han.

Stabil nivå i Sverige

För svensk del ser ändtarmscancer inte ut att öka över tid. Enligt Cancerfondens statistik har insjuknande i ändtarmscancer hos kvinnor och män 1980-2022 per 100 000 invånare åldersstandardisering enligt befolkningen 2000 varit stabil:

Enligt jordbruksverket har direktkonsumtionen av ”matolja” (oklart vilka oljor som ingår i begreppet) också legat relativt konstant de senaste tio åren:

Videor

RFK har alltså varit en uttalad motståndare.

Men även andra, som Joe Rogan, har tagit upp frågan.

Ett populärt Youtube-konto, Dr. Sten Ekberg, med 4,7 miljoner prenumeranter varnar också i en längre genomgång för fröoljor.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.