Samnytt har nått 30 000 artiklar! Många läser oss men få stöttar. Hjälp tidningen växa – klicka här.
Ekeroth: ”It’s okay when we do it” – borde vara sossarnas slogan
Swisha ditt stöd till: 123 083 3350
Insamlat i SEPTEMBER: 16 procent
Vetenskap
31 augusti 2025
kl. 13.00
0
Att dra ned på köttätandet har länge varit ett hälsoråd som påstås kunna förbättra hälsan och förlänga livet. Men enligt en ny studie kan det vara precis tvärtom och till och med ge ett extra skydd mot sjukdom.
Att äta mer kött kan vara fördelaktigt för kroppen. Ny forskning från McMaster University i Kanada visar att animaliska livsmedel inte är kopplade till en högre risk för dödsfall. Studien upptäckte att animaliska proteiner också kunde erbjuda skyddande fördelar mot cancerrelaterad dödlighet.
Forskare analyserade data från nästan 16 000 vuxna, 19 år och äldre, med hänsyn till hur mycket animaliskt och växtbaserat protein de vanligtvis konsumerade. De undersökte också om dessa kostmönster var förknippade med en risk att dö av orsaker som hjärtsjukdomar och cancer.
LÄS ÄVEN: Staten kräver att du äter mindre kött
Resultaten visade ingen ökad risk för död i samband med att äta mer animaliskt protein. Uppgifterna visade också en ”blygsam men signifikant minskning” av cancerrelaterad dödlighet.
Inga samband hittades mellan protein oavsett typ och risken för dödsfall oavsett orsak. Men när växt- och animaliskt protein analyserades ”förblev resultaten konsekventa”, vilket tyder på att växtprotein har en ”minimal inverkan på cancerdödlighet, medan animaliskt protein kan erbjuda en liten skyddande effekt”.
”I kombination med årtionden av kliniska prövningar stöder resultaten införandet av animaliska proteiner som en del av ett hälsosamt kostmönster”, står det i forskargruppens pressmeddelande.
Forskningshandledaren Stuart Phillips, professor och ordförande för institutionen för kinesiologi vid McMaster University, kommenterade i samma pressmeddelande att det råder ”mycket förvirring kring protein” som hur mycket och vilken sort man ska äta och vad det innebär för den långsiktiga hälsan.
”Denna studie ger klarhet, vilket är viktigt för alla som försöker fatta välgrundade, evidensbaserade beslut om vad de äter”, skriver Phillips.
”Det var absolut nödvändigt att vår analys använde de mest rigorösa metoderna, guldstandarden, för att bedöma normalt intag och dödlighetsrisk”, fortsätter han.
”Dessa metoder gjorde det möjligt för oss att ta hänsyn till fluktuationer i det dagliga proteinintaget och ge en mer korrekt bild av långsiktiga matvanor.”
Huvudforskaren Yanni Papanikolaou, ordförande för Nutritional Strategies, kommenterade också att när både observationsdata och klinisk forskning beaktas ”är det tydligt att både animaliska och vegetabiliska proteinrika livsmedel främjar hälsa och livslängd”.
LÄS ÄVEN: Professor: Kött och vin inte så dåligt som det påstås
Författare av texten
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.
3 månader
Skjutvapenvåldet kvar på hög nivå – bombdåden ökar
Haveri i vindkraftspark – rotorblad lossnade
SD-toppen i debatt: ”Inshallah”
Konstgjorda sötningsmedel kan orsaka cancer, ge hjärtinfarkt – och göra dig dement
Drev och anklagelser när politiker lyfter etisk abortdiskussion
Trump till EU: Inför 100-procentiga tullar mot Kina och Indien – vill pressa Ryssland att avsluta kriget
Orbán varnar: EU försöker dra oss in i skuldunion – precis som när USA skapades”
Tommy Robinson: Miljoner protesterar mot massinvandringen
Expressen-profil förminskade mordet på Charlie Kirk – ”Bara ett dumt skämt”
”Jag kan bli dödad i morgon här i Sverige” – Luai Ahmed om hoten, exilen och hoppet som försvann