Staten kräver att du äter mindre kött
Pixabay

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

I början av nästa år kommer Livsmedelsverket att presentera nya kostråd. Tills dess ska de ut på remiss. Ett av förslagen går ut på en kraftigt minskad mängd rött kött per vecka.

I dag äter svenska folket mer rött kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar, och nu vill man alltså sänka mängden ännu mer. I dagsläget ligger gränsen på 500 gram per vecka, något man vill sänka med 30 procent till 350 gram i veckan. Så lite som möjligt ska bestå av charkprodukter.

LÄS ÄVEN: Livsmedelsverket varnar: Fortsatt kebabsnusk i Sverige

Den föreslagna sänkningen hänvisas till forskning som visar att rött kött troligen ökar risken för tjock- och ändtarmscancer.

– Risken för tjock- och ändtarmscancer är allra störst om man äter mycket charkprodukter, som korv och bacon. De innehåller oftast dessutom mycket salt och mättat fett, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför ska bara en liten andel av det röda köttet bestå av chark, säger Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde till statstelevisionen.

Mer frukt och grönt

Tillsammans med tobak pekas ohälsosamma matvanor ut som de största hoten mot folkhälsan och en fjärdedel av befolkningen riskerar bli sjuka eller dö i förtid av sjukdomar som diabetes och cancer. Med bättre matvanor skulle hälften av all hjärtkärlsjukdom och var tredje cancerfall kunna förebyggas, påstår myndigheten.

Utöver en minskad mängd rött kött föreslås även en ökad mängd frukt och grönsaker. Baljväxter lyfts också fram som något som bör ätas dagligen.

Byt biffen mot bönor

I enlighet med Livsmedelsverkets råd i dagsläget rekommenderar man exempelvis att ”dryga ut köttfärssåsen eller grytan med krossad tomat, linser eller rotfrukter”.

Ett annat av myndighetens råd är att titta i frys- och kyldisken där det ”finns massor av spännande burgare, bollar och färdiga rätter gjorda på bönor, linser och kikärter”.

I stället för en biff. Foto: Pixabay

Ifall man äter lunch ute rekommenderas man att ”passa på att välja grönt”.

Behöver inte kött

Enligt Livsmedelsverket behöver en människa inte äta kött:

Nej, kött är inte nödvändigt, men om man väljer bort kött behöver man få i sig näringen på annat sätt. Kött bidrar med många näringsämnen och är inte minst en viktig järnkälla, speciellt för barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder. Kött bidrar också med protein, men det är inte svårt att få tillräckligt med protein även utan kött. Bra, näringsrika alternativ är till exempel bönor, kikärter, linser eller tofu samt nötter och frön. De ger både järn, protein och andra viktiga näringsämnen. Dessutom mättar de bra! Detsamma gäller fullkornsprodukter – visste du att de faktiskt ger både protein och järn?

Det heter också att det bra för miljön om man minskar på köttportionerna eller byter ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ.

LÄS ÄVEN: Artificiella produkter får mer plats i kostcirkeln – ska värna ”klimatet”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.