Så mycket dyrare blir påskmaten i år
AI / Kgbo, CC BY-SA 4.0

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Inför påsken handlar många den traditionella påskmaten för att duka upp då vänner och släkt kommer på besök. Med matpriser som börjat stiga igen kan emellertid påskbordet bli extra dyrt i år.

I mars ledde de skenande matpriserna till att en bojkott mot de stora kedjorna genomfördes under en vecka. Enligt en undersökning var det 22 procent av de tillfrågade som deltog i bojkotten.

– Det låter som ganska högt engagemang. Det går inte att förvänta sig 100-procentigt deltagande. Det är nog många som inte ens känner till det här eftersom vi har ett så fragmentiserat medielandskap, säger Sofia Ulver, docent i marknadsföring på Lunds universitet, till TV4.

LÄS ÄVEN: Höga matpriser väcker misstankar

Kvinnor, studerande och de som röstar på de rödgröna partierna deltog i bojkotten i högre grad. Samtidigt är det få som har några förhoppningar på några effekter av bojkotten – endast sju procent tror att den kommer ge lägre priser.

Foto: News Oresund, CC BY 2.0

Dyrare påskmat

I mars steg matpriserna med 5,4 procent, vilket var den den högsta ökningen på 16 månader, och nu visar nya SCB-siffror att även årets påskmat kommer bli dyrare än vanligt.

Bland maten på det traditionella påskbordet sticker sillen ut med ett 7,4 procent högre pris jämfört med mars i fjol. Även godis och choklad är dyrare.

LÄS ÄVEN: Timbro-profil: Maten är för billig

– De senaste siffrorna i mars visar att priset på choklad har stigit med 29 procent på ett år. Från februari till mars var uppgången 4,7 procent, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Prisökningen är ännu större för lammkött, plus 10,2 procent.

Faksimil SCB

Billigare ägg

Det är dock inte allt som blivit dyrare, det finns även varor som blivit billigare.

– Vanligtvis sjunker priset på ägg lagom till påsk. I mars sjönk priset på ägg med 0,9 procent jämfört med samma månad i fjol, säger Frida Stark, prisstatistiker på SCB.

En jämförelse bakåt i tiden visar ändå att de flesta favoriter på påskbordet har stigit rejält i pris under de senaste åren. 

– Priset på ägg har ökat med 46,6 procent från mars 2020 till mars i år. Chokladen har blivit 65 procent dyrare under samma period, säger Frida Stark.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Här är vad som ger högre matpriser

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.