Kraftig ökning av evighetskemikalie i europeiska viner
AI / Pixabay

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Halterna av evighetskemikalien TFA har stigit ”oroväckande” i europeiska viner under de senaste decennierna, enligt analys utförd av organisationen Pesticide Action Network Europe. Äldre viner är dock fria från ämnet.

Pesticide Action Network Europe beskriver sig själva som ”en vetenskapsbaserad organisation med mycket motiverade toxikologer, juridiska experter och aktivister”. I testet tog man med 49 flaskor kommersiellt vin för att se hur kontamination av trifluorättiksyra (TFA), en nedbrytningsprodukt av långvariga PFAS-kemikalier som medför möjliga fertilitetsrisker, i mat och dryck har utvecklats och ser ut i dag. Man fann TFA långt över de nivåer som tidigare uppmätts i vatten.

LÄS ÄVEN: PFAS i dricksvattnet i hela landet: “Hälsofarliga ämnen”

Förekomsten tycks också vara en relativt ny företeelse då viner producerade före 1988 inte innehöll några spår av TFA, medan de efter 2010 visade en brant ökning av kontaminering. Ökningen påträffades både i ekologiska och konventionella viner, men nivåerna i ekologiska sorter tenderade att vara lägre.

– De viner som i genomsnitt innehöll den högsta koncentrationen av TFA var också de viner vi hittade med den högsta mängden bekämpningsmedelsrester, säger Salomé Roynel från Pesticide Action Network Europe, som har uppmanat EU-kommissionen och EU:s medlemsländer att förbjuda PFAS-bekämpningsmedel.

Foto: Wonderlily, CC BY-SA 4.0

Äldre viner rena

Forskarna använde tio stycken österrikiska källarviner från så tidigt som 1974, innan policyändringar de misstänker ledde till den utbredda användningen av prekursorkemikalier till TFA, samt 16 viner köpta i österrikiska stormarknader från årgångar mellan 2021 och 2024.

När den första analysen visade oväntat höga nivåer av TFA-kontamination bad de partners över hela Europa att bidra med prover från sina länder. Resultaten från tio europeiska länder visade inga detekterbara mängder TFA i gamla viner, en ”måttlig ökning” av koncentrationer från 13 till 21 mikrogram per liter mellan 1988 och 2010 samt en ”skarp ökning” därefter som i genomsnitt nådde 121 mikrogram per liter i de senaste vinerna.

Myndigheterna har historiskt sett inte besvärats av potentiella hälsoeffekter av TFA-kontaminering men nyare studier på däggdjur har föreslagit att det utgör risker för reproduktiv hälsa. I fjol föreslog den tyska kemikaliemyndigheten att TFA skulle klassificeras som reproduktionstoxiskt på europeisk nivå.

”Chockerande”

Hans Peter Arp, forskare vid Norges tekniska universitet, säger att även om den nya forskningen bara är en preliminär screening är resultaten ”förväntade och chockerande”.

– Sammantaget överensstämmer de med vad forskarvärlden vet om den alarmerande ökningen av TFA i i princip allt vi kan mäta, säger han.

– De ger också ytterligare bevis för att PFAS-bekämpningsmedel kan vara en viktig källa till TFA i jordbruksområden tillsammans med andra källor som kylmedel och läkemedel.

LÄS ÄVEN: Batterier i elbilar sprider ‘evighetskemikalier’

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.