Konstgjorda sötningsmedel kan orsaka cancer, ge hjärtinfarkt – och göra dig dement
Bildmontage: Jan-Erik Finnerg / Picryl.

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Minnesproblem, försämrad verbal förmåga, blodproppar, stroke och hjärtinfarkter – det kan bli priset för att dricka light-läsk eller använda artificiella sötningsmedel i kaffet.

En ny stor studie visar att människor som får i sig mest artificiella sötningsmedel upplever betydligt snabbare hjärnförsämring än andra. Studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Neurology, följde nästan 13 000 brasilianare mellan 35 och 75 år under åtta års tid.

Forskarna mätte intaget av sju vanliga sötningsmedel – aspartam, sackarin, acesulfam-K, erytritol, xylitol, sorbitol och tagatos – och lät deltagarna göra upprepade kognitiva tester på ordminne, arbetsminne och verbal förmåga.

Resultatet var tydligt:

De som konsumerade mest sötningsmedel hade 62 % snabbare kognitiv försämring – motsvarande 1,6 års förtida åldrande av hjärnan.
Mellangruppen försämrades 35 % snabbare, vilket motsvarar 1,3 års åldrande.

– Vi kan inte säga att sötningsmedel direkt orsakar minnesförlust, men sambandet är mycket starkt, säger huvudförfattaren Dr. Claudia Kimie Suemoto vid universitetet i São Paulo.

Inte bara hjärnan som drabbas

Studien visar också att sockeralkoholer som erytritol och xylitol kan få blodplättar att klumpa ihop sig, vilket ökar risken för blodproppar. En sådan propp kan lossna och orsaka hjärtinfarkt eller stroke.

Bild: FN.

Dr. Stanley Hazen, expert på hjärt-kärlsjukdomar vid Cleveland Clinic, kallar resultaten “oroande” och menar att allt fler studier nu ifrågasätter om sötningsmedel verkligen är så säkra som livsmedelsindustrin påstår.

Extra risk för diabetiker

För personer med diabetes var minnesförlusten och den kognitiva nedgången ännu mer uttalad jämfört med andra grupper.

– Diabetes är redan en riskfaktor för Alzheimers och vaskulär demens. Sötningsmedel kan göra hjärnan ännu mer sårbar, säger Suemoto.

Det är särskilt oroande eftersom sötningsmedel ofta marknadsförs som ett “hälsosammare alternativ” för just diabetiker.

WHO: Aspartam kan vara cancerframkallande

WHO slog redan 2023 fast att aspartam är “möjligen cancerframkallande för människor”. Det var emellertid något som den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA avfärdade.

Aspartam och andra konstgjorda sötningsmedel fortsätter att klassas som “säkra” av flera myndigheter. Detta trots att allt fler studier pekar åt motsatt håll.

Rådet: Tänk efter innan du väljer light

Forskarna efterlyser nu mer forskning om alternativa sötningsmedel som honung, kokossocker eller äppelmos kan vara säkrare alternativ. Men för tillfället pekar resultaten på att det kan vara klokt att dra ner på konsumtionen av light-läsk, sockerfritt godis och “keto-vänliga” produkter.

– Dessa fynd kan tvinga läkare att ompröva kostråden, särskilt för patienter med diabetes eller risk för hjärt- och kärlsjukdom,” skriver Dr. Thomas Holland i en kommentar till studien.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.