Samnytt har nått 30 000 artiklar! Många läser oss men få stöttar. Hjälp tidningen växa – klicka här.
Ekeroth: ”It’s okay when we do it” – borde vara sossarnas slogan
Swisha ditt stöd till: 123 083 3350
Insamlat i SEPTEMBER: 16 procent
Plus
23 augusti 2025
kl. 16.00
0
En pizzeriaägare i Melleruds kommun med bakgrund från Mellanöstern blev upprörd när livsmedelsinspektörer dök upp oannonserat för att kontrollera hans verksamhet. I lokalen påträffades ingrodd smuts, mögel och musspillning på golvet. Kontrollbesöket fick avbrytas eftersom ägaren uppträdde “hotfullt och aggressivt” mot kommunens inspektörer.
Det var den 6 augusti som Dalslands miljö- och energikontor kontrollerade Habibi Åsens Pizzeria på Södra Parkvägen.
Besöket var ett oanmält kontrollbesök för att se om pizzeriaägaren hade vidtagit åtgärder efter tidigare konstaterade avvikelser. Besöket blev dock en chock för inspektörerna, som påträffade flera nya brister.
Men i samband med kontrollen uppträdde ägaren både hotfullt och aggressivt. Enligt rapporten från besöket kunde kontrollen inte slutföras, och personalen tvingades lämna platsen.
Innan inspektörerna tvingades fly hade de påträffat spår av skadedjur i lokalen, bland annat spillning från möss.
Vidare uppges i rapporten att degmaskinen var täckt av ingrodd och illaluktande beläggning.
Pizzerians kyl och frys var täckta av ingrodd smuts och mögel, och de var dessutom långt ifrån ordentligt avfrysta.
Samnytt har varit i kontakt med livsmedelsinspektören vid Dalslands miljö- och energikontor, som inte vill kommentera rapporten närmare gällande pizzeriaägarens “hotfulla och aggressiva” uppförande.
På frågan om hur vanligt det är att inspektörer utsätts för den typen av bemötande vid tillsynsbesök, svarar inspektören att det är ovanligt, men att det förekommer.
Samnytt frågade också varför polisen inte tillkallades när pizzeriaägaren uppträdde hotfullt och aggressivt, vilket hade gjort det möjligt att slutföra kontrollen istället för att inspektörerna tvingades fly från platsen.
“Min bedömning var att det mest ändamålsenliga i situationen var att avbryta kontrollen och fortsätta den vid ett senare tillfälle”, svarar livsmedelsinspektören.
Samnytt har också kontaktat pizzeriaägaren för att höra varför han påstås ha agerat hotfullt och aggressivt mot inspektörerna under kontrollen. Efter ett kort samtal, där ägaren låtsades inte förstå vad det handlade om, valde han sedan att lägga på.
Lokaltidningen Dalslänningen uppger att de “granskar” matfusk bland restauranger, men väljer samtidigt att inte offentliggöra vilka verksamheter som fått anmärkningar. Det gör att även skötsamma restaurangägare riskerar att drabbas av misstänksamhet.
Samnytt har därför valt att informera invånarna i Dalsland om vilken restaurang som både brister i städning och dessutom uppträder hotfullt och aggressivt mot kommunens livsmedelsinspektörer.
I en krönika i Dalslänningen skriver chefredaktör Niclas Jonasson att tidningens så kallade granskning om pizzerian har väckt reaktioner. Han försöker förklara varför de valt att inte publicera namnet på pizzerian där livsmedelsinspektörer funnit spår av skadedjur, mögel och smuts i lokalerna där mat förvaras och tillagas – men även där inspektörerna tvingats fly på grund av ägarens hotfulla och aggressiva beteende.
När vi rapporterar om händelser måste vi väga in publicitetsreglerna – och det gör vi varje gång. I det här fallet handlar det om en kontroll som avbröts, där bristerna visserligen var allvarliga – men där ärendet ännu inte är färdigutrett. Företagaren är inte dömd för något brott, och det finns fortfarande möjlighet att rätta till problemen. Jag förstår att det kan kännas frustrerande. Men vårt ansvar är att inte skada någon i onödan. Att publicera namn i det här skedet skulle kunna få stora konsekvenser. Risken är att skadan skulle vara oproportionerlig. Att artikeln inte bara handlar om matsnusk – utan även ett aggressivt beteende – gör att den eventuella publicitetsskadan är ännu större. Vi måste vara säkra på att det finns ett tydligt allmänintresse – inte bara nyfikenhet – innan vi pekar ut någon. – Niclas Jonasson, chefredaktör Dalslänningen
När vi rapporterar om händelser måste vi väga in publicitetsreglerna – och det gör vi varje gång. I det här fallet handlar det om en kontroll som avbröts, där bristerna visserligen var allvarliga – men där ärendet ännu inte är färdigutrett. Företagaren är inte dömd för något brott, och det finns fortfarande möjlighet att rätta till problemen.
Jag förstår att det kan kännas frustrerande. Men vårt ansvar är att inte skada någon i onödan. Att publicera namn i det här skedet skulle kunna få stora konsekvenser. Risken är att skadan skulle vara oproportionerlig.
Att artikeln inte bara handlar om matsnusk – utan även ett aggressivt beteende – gör att den eventuella publicitetsskadan är ännu större.
Vi måste vara säkra på att det finns ett tydligt allmänintresse – inte bara nyfikenhet – innan vi pekar ut någon.
– Niclas Jonasson, chefredaktör Dalslänningen
LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: Ser det likadant ut på din lokala pizzeria?
Författare av texten
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.
3 månader
Skjutvapenvåldet kvar på hög nivå – bombdåden ökar
Haveri i vindkraftspark – rotorblad lossnade
SD-toppen i debatt: ”Inshallah”
Konstgjorda sötningsmedel kan orsaka cancer, ge hjärtinfarkt – och göra dig dement
Drev och anklagelser när politiker lyfter etisk abortdiskussion
Trump till EU: Inför 100-procentiga tullar mot Kina och Indien – vill pressa Ryssland att avsluta kriget
Orbán varnar: EU försöker dra oss in i skuldunion – precis som när USA skapades”
Tommy Robinson: Miljoner protesterar mot massinvandringen
Expressen-profil förminskade mordet på Charlie Kirk – ”Bara ett dumt skämt”
”Jag kan bli dödad i morgon här i Sverige” – Luai Ahmed om hoten, exilen och hoppet som försvann