Grilla på rätt sätt och undvik sjukdomar
Pixabay

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Med sommaren och värmen tas också grillarna fram. För att inte riskera att grillandet leder till tråkiga konsekvenser som att bli sjuk finns det några saker att tänka på.

Aluminiumfolie är bra till matlagning och att förvara rester i, men att grilla i som många gör är inget vidare. Enligt den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket ska man undvika att använda folie i kontakt med sura eller mycket salta livsmedel som exempelvis citron.

Skälet är att det kan lösa upp aluminium ur folien vilket sedan kan överföras vidare till maten. Stekpåsar eller bakplåtspapper är ett bättre alternativ i dessa fall.

LÄS ÄVEN: Det här är maten du ska äta för att bli 100

Det finns dock ett undantag – för den som grillar mer sällan och tillagar maten med folie får i sig mindre mängder och då utgör det ingen hälsorisk.

Vid grillningen finns det fler saker att tänka på, som att inte låta fettet från grillen droppa ned på kolen. Då blir det massor med rök som innehåller farliga substanser.

Foto: Pixabay

Undvik bränd mat

Ytterligare något man avråder ifrån är att grilla med tallkottar eller tryckimpregnerat trä i botten av grillen då detta kan frigöra cancerframkallande bensen i röken som kan fastna på maten.

Bränd mat ska man helst undvika att äta då de svarta delarna kan innehålla presumtiva cancerframkallande ämnen. Därför är det också viktigt att rengöra grillgallret innan användning.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Inget säkert intag av processad mat

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.