Allvarligt kebabsnusk upptäckt vid kontroll av grossist
Foto: Livsmedelsverket

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Smuts, mögel och ohygiensk hantering av livsmedel. Det var vad som mötte en inspektör från Livsmedelsverket vid tillsyn av en kebabgrossisten i Malmö förra månaden. Den halalcerifierade grossisten säljer kebabkött till hela Sverige, och tvingas nu under hot om vite åtgärda problemen.
– Men det är inget som man som konsument behöver oroa sig för, säger Karin Serenius på Livsmedelsverket till Samnytt.

Det är den 10 oktober i år som en veterinär från Livsmedelsverket genomför en tillsyn av Skåne Kebab Döner AB i Malmö. Det som möter henne kommer som en smärre chock.

I en kyl ligger skivad kebab öppet och hänger ned från stora brickor, och köttet kommer på så sätt i kontakt med såväl väggar som golv. På både brickor som kebabköttet ligger på, och på väggarna, finns gamla fettrester som det växer mögel i.

Från kylens tak, där kebabköttet förvaras öppet, är det kraftig kondensbildning, och droppar från den riskerar att kontaminera köttet.

Foto: Livsmedelsverket
Foto: Livsmedelsverket

Danskt kött märktes som svenskt

Porten ut till lastbryggan sluter inte tätt, vilket gör att skadedjur riskerar att ta sig in. Personalen som hanterar köttråvaran har ingen eller dålig utbildning i livsmedelshygien.

En tvåkilos-påse färdiggrillad Döner Kebab är märkt som producerad i Sverige, trots att köttråvaran kommer från Danmark.

Skåne Kebab Döner omsätter tiotals miljoner kronor varje år och säljer kebabkött till kunder i hela Sverige. Och Karin Serenius, enhetschef på Livsmedelsverket, säger till Samnytt att det är ovanligt att en så pass stor livsmedelsaktör får så många anmärkningar.

– De flesta livsmedelsföretag i Sverige är duktiga och producerar livsmedel under säkra former så att konsumenterna kan känna sig trygga, så det här är inte så vanligt, säger hon.

Kan fortsätta äta kebab

Skåne Kebab Döner har, under hot om löpande vite på 45 000 kronor per vecka, beordrats att rätta till sammanlagt åtta brister eller avvikelser.

Karin Serenius berättar för Samnytt att den skånska kebabgrossisten är en aktör Livsmedelsverket tidigare haft ögonen på, på grund av brister i livsmedelshanteringen.

Trots det har verksamheten inte stoppats. Serenius menar att Livsmedelsverket kommer fortsätta granska verksamheten, men att bristerna inte är så pass allvarliga att de utgör en fara för konsumenterna.

– Just det specikt är ingen fara för konsument. Däremot gjorde vi en bedömning av att rent allmänt behöver hygienen bli bättre. Betydligt mycket bättre. Men det är inget som man som konsument behöver oroa sig för, säger hon.

Så man kan fortsätta äta kebab därifrån?

– Ja, det kan man.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.