Ny studie: Inget säkert intag av processad mat

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Att äta ens små mängder processat kött kan innebära hälsorisker. Det visar en ny studie från forskare vid Institute for Health Metrics and Evaluation i Seattle, där man gått igenom över 60 tidigare studier om sambandet mellan kostvanor och risken för bland annat typ 2-diabetes, tjocktarmscancer och ischemisk hjärtsjukdom.

– Vår analys visar att även låg konsumtion av charkprodukter, sockersötade drycker och industriella transfetter är kopplad till ökad sjukdomsrisk, sa huvudförfattaren Dr. Demewoz Haile i samband med publiceringen.

Studien visar bland annat att bara ett intag motsvarande en varmkorv per dag innebar en 11 procent högre risk för typ 2-diabetes och 7 procent högre risk för tjocktarmscancer jämfört med personer som inte åt charkprodukter alls. Att dagligen dricka en läsk (cirka 3,5 dl) kopplades till en 8 procent högre diabetesrisk och en 2 procent ökad risk för ischemisk hjärtsjukdom.

Enligt Dr. Nita Forouhi vid University of Cambridge – som inte deltog i studien – finns det ”ingen säker konsumtionsnivå” av processat kött. Riskerna ökade dessutom ju mer man konsumerade.

Forskarna använde en metod kallad ”burden-of-proof” som både väger samman resultat från tidigare studier och bedömer kvaliteten i dem. Denna metod tenderar att vara försiktig i sina slutsatser, vilket stärker fyndens trovärdighet, enligt Harvard-professorn Mingyang Song.

Orsaker: Inflammation, nitrit och metabola effekter

Charkprodukter som bacon, salami och korv är ofta behandlade med nitrit, vilket i magsäcken kan omvandlas till cancerframkallande ämnen. Transfetter sänker nivåerna av det ”goda” kolesterolet och ökar det ”onda”, vilket gynnar åderförkalkning och hjärtsjukdom.

Sockersötade drycker bidrar snabbt till ett högt sockerintag, vilket kan leda till viktökning och påverka kroppens ämnesomsättning negativt. Forskare menar också att personer som konsumerar dessa livsmedel i högre grad ofta har andra livsstilsfaktorer som också påverkar hälsan negativt – som rökning, stress eller låg socioekonomisk status.

Slutsats: Undvik överdriven konsumtion – men få inte panik

Trots kopplingarna mellan dessa livsmedel och sjukdomar vill forskarna inte mana till panik.

– Det handlar inte om perfektion, utan om en balanserad kosthållning där det finns utrymme för njutning, sa näringsprofessor Gunter Kuhnle vid University of Reading.

Forskarnas samlade råd är att minska konsumtionen av charkprodukter, sockrade drycker och transfetter, men också att lägga fokus på att öka intaget av hälsosamma livsmedel som grönsaker, baljväxter, fullkorn, nötter och fermenterade mejeriprodukter.

– Mat är mer än bara näringsämnen. Den har en viktig roll i kultur, familjeliv och social samvaro, betonade Kuhnle.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.