Så mycket dyrare blir midsommarmaten
Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0 / Gunnar Creutz, CC BY-SA 3.0

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Midsommarafton närmar sig och det ser ut att kunna bli en osedvanligt dyr tillställning. SCB:s årliga midsommarkorg visar att den klassiska midsommarmaten har stigit mer än snittet under året.

Efter att ha stannat av något rusade matpriserna iväg igen i maj och ökade med 5,2 procent jämfört med samma månad i fjol. Allra mest på ett år har priset på kaffe stigit – nästan 40 procent.

När det nu börjar bli dags för midsommar med de klassiska tillbehören ser det ut att kunna bli dyrare det också. Saker som smör, hårdost, grädde och gräddfil har ökat mellan 8-22 procent de senaste tolv månaderna.

Medan priset på potatis har följt den genomsnittliga prisuppgången på livsmedel och gått upp drygt fem procent jämfört med maj 2024, ligger priset på sill stilla under samma period.

Faksimil SCB

Enligt Carl Mårtensson, statistiker på SCB, brukar butikerna satsa på prissänkningar på just sill vid midsommar. De senaste fem åren har sillpriserna sjunkit med tio till 15 procent jämfört med maj. Även färsk lax har minskat i pris med 15 procent sedan maj 2024.

En miljard mer

Vid midsommar handlar de svenska hushållen för nästan en miljard kronor mer än en genomsnittlig vecka, då det ligger omkring 46 miljarder.

– Ökningen blir särskilt tydlig under onsdag och torsdag före midsommarafton. Och det är framför allt i dagligvaruhandeln som konsumtionen stiger, den blir cirka 1,5 miljarder högre än normalt, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

Frågetecken kring jordgubbar

När det gäller jordgubbar verkar skörden bli lite sen i år på grund av kylan i maj. Just nu ligger priset på omkring 70 kronor per liter.

– Jag vet odlare som har förlorat stora delar av sin midsommarskörd. Det är väldigt tufft för dem, och vi kommer att märka det hos jordgubbshandlarna – priserna kommer att pressas uppåt, säger Lotta Nordmark, expert på jordgubbar vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Kylan är annars något vi ska vara tacksamma för. Den gör att de svenska jordgubbarna mognar långsamt, vilket ger den enastående goda smaken.

Foto: Pixabay

Insektsmedel

Bland favoriterna som alltid står med på inköpslistan finns sill följt av färska kryddor – dock är det insektsmedel som står för den största försäljningsökningen i procent.

– Det intensiva arbetet med att kunna erbjuda eftertraktade produkter till midsommarbordet pågår för fullt runt om i landet. När det kommer till högtider är vi svenskar i regel traditionella, och de mest populära produkterna är i princip alltid desamma, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Midsommar innebär extra bråda tider för Sveriges handlare. I år planerar 47 procent av detaljhandlarna och 23 procent av partihandlarna att ta in extrapersonal, vilket motsvarar fler än 22 000 extra arbetstillfällen. Det är något färre än i fjol.

– Det är givetvis illavarslande att färre planerar att ta in extrapersonal nu till sommaren, och en tydlig signal om att de senaste årens tuffa tider satt sina spår. Handelsföretagen vill fortsätta att vara en stark jobbmotor, men för det krävs också att vår bransch ges bästa möjliga förutsättningar. Sänkta arbetsgivaravgifter borde vara en högprioriterad fråga för regeringen, säger Maria Mikkonen.

LÄS ÄVEN: Höga matpriser väcker misstankar

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.