Slottsstek och gravad lax – SÅ gott äter fångarna under påskhelgen
Pressbild Ica/Kriminalvården

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Köttbullar, prinskorvar, sill och potatis, slottsstek och gravad lax – Samnytt har ringt runt och mejlat till Sveriges samtliga sju högsäkerhetsanstalter för att se vad fångarna serveras under påskhelgen.

Först ut är Anstalten Hall; en av Sveriges så kallade säkerhetsklass 1-anstalter. Där heter kökschefen Björn Sinerius. Han minns att Halls julbord uppmärksammades inför julhelgen, bland annat av Samnytt.

– Det blev ett jävla click bait på det där. Det stormade på nätet om att de intagna kan få äta jullunch med tanke på pensionärerna, säger han när Samnytt pratar med honom.

Hall satsar på påskbord

Även denna storhelg är fängelset utanför Södertälje en av de anstalter som satsar lite extra på sina fångar. Fångarna på Hall får bland annat ett riktigt påskbord med sill och potatis, gräddfil, gravad lax med hovmästarsås, samt ägghalva med kaviar.

LÄS ÄVEN: Laxfilé, hjortgryta och Janssons – så gott äter de intagna på Sveriges fängelser under jul och nyår

Sinerius betonar emellertid att påskbordet bara är något som vissa klienter får. De som inte själva lagar sin egen mat.

– Det är inte alla journalister som vet om det, men ibland när ni skriver om de här grejerna så framstår det som att det gäller alla klienter. Det är en stor andel som inte får mat från våra centralkök, utan har det som kallas självförvaltning, påpekar han.

– Då har de en egen budget, och vad de gör är upp till dem.

Påskstämning på Kumla

Kumlaanstalten är ett annat fängelse som erbjuder de intagna påskbord. På Kumla heter kökschefen Robin Hagman.

– Vi har påskmat på påskaftons kväll med lite korv, köttbullar, ägg, majonnäs och liknande. Lite påskaktigt, berättar Robin Hagman för Samnytt.

Däremot får fångarna inte någon påskmust. Anledningen är hur påskmusten förpackas.

Influencern Mauri Hermundsson tillsammans med Kumlaanstaltens kökschef Robin Hagman. Foto: Kriminalvården

– Det är inte så populärt med pet-flaskor inne på avdelningen. De fyller dem med vatten, lägger i frysen och så är det inte så kul att få en sådan pet-flaska i huvudet, förklarar Hagman.

Kumlas kökschef berättar för Samnytt att han arbetar med att lösa mustproblematiken, för att se om den kan levereras i en annan förpackning, så att fångarna ska kunna njuta av den festliga drycken kommande storhelger.

Dessutom påtalar även han att många fångar på Kumla lagar sin egen mat.

– Många avdelningar får en helgkasse, och då får de själva laga maten. De får göra en buffé själva, berättar Robin Hagman.

Många blir utan särskild påskmat

Intagna på övriga högersäkerhetsfängelser får nöja sig med en mindre påkostad påskmeny. Ett av dem är Norrtäljeanstalten.

– De får lammstek på påskafton. Det är det enda som skiljer. Sedan får de kyckling en dag, men det är inget speciellt annars. Det äter de varje vecka så det är inga konstigheter, berättar Norrtäljes kökschef Ronny Segevall för Samnytt.

Och på Anstalten Salberga i Sala blir det inga särskilda påskfestligheter alls. Åtminstone inte i matväg.

– Det är vanlig meny hela påsken, så det är ingen särskild påskmat, berättar anstaltens kökschef Marie Zetterström för Samnytt.

LÄS ÄVEN: 89-årige Yrjös magra julbord rör upp känslor i sociala medier

Hall

Långfredagen
Lunch: Pasta, korv med rotfrukter i tomatsås
Middag: Cevapcici, ajvarsås, klyftpotatis

Påskafton
Lunch: Påsktallrik med två orters sill (inlagd sill & senapssill), potatis, gräddfil, gravad lax med hovmästarsås, ägghalva med kaviar
Middag: Slottsstek, gräddsås, potatis, vinbärsgelé, griljerade rotfrukter

Påskdagen
Lunch: Panerad fisk, skepparsås, potatis, grönsaker
Middag: Gulasch med ris

Annandag påsk
Lunch: Köttbullar, brunsås, potatis, lingon
Middag: Grekisk paj och sallad

Hällby

Har inte svarat.

Kumla

Påskaftons kväll
Prinskorv, köttbullar, ägg, majonnäs, potatis, romsås och sill

Påskdagen
Köttgryta med potatis

Annandag påsk
Lammfärsbiffar med rostad potatis

Norrtälje

Påskafton
Lammstek

Påskdagen
Kyckling

Salberga

Påskafton
Lunch: Grönsaksbollar med chilidressing och ris
Middag: Pasta och köttfärsragu

Tidaholm

Påskafton
Kycklingfilé med rostade rotsaker och bearneisesås

Saltvik

Skärtorsdagen
Lunch: Högrev i hetsås med råstekt potatis.
Middag: Fried rice med kyckling och grönsaker.

Långfredagen
Lunch: Kycklingbröst, ostsås.
Middag: Pannbiff, bearnaise, klyftpotatis. Glass med bär.

Påskafton
Lunch: Panpizza med kebab.
Middag: Hamburgare, bröd, pommes, dressing.

Påskdagen
Lunch: Köttbullar.
Middag: Cevapcici, vitlöksås.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.