Samnytt har nått 30 000 artiklar! Många läser oss men få stöttar. Hjälp tidningen växa – klicka här.
Ekeroth: ”It’s okay when we do it” – borde vara sossarnas slogan
Swisha ditt stöd till: 123 083 3350
Insamlat i SEPTEMBER: 16 procent
Plus
17 april 2025
kl. 17.14
0
Köttbullar, prinskorvar, sill och potatis, slottsstek och gravad lax – Samnytt har ringt runt och mejlat till Sveriges samtliga sju högsäkerhetsanstalter för att se vad fångarna serveras under påskhelgen.
Först ut är Anstalten Hall; en av Sveriges så kallade säkerhetsklass 1-anstalter. Där heter kökschefen Björn Sinerius. Han minns att Halls julbord uppmärksammades inför julhelgen, bland annat av Samnytt.
– Det blev ett jävla click bait på det där. Det stormade på nätet om att de intagna kan få äta jullunch med tanke på pensionärerna, säger han när Samnytt pratar med honom.
Även denna storhelg är fängelset utanför Södertälje en av de anstalter som satsar lite extra på sina fångar. Fångarna på Hall får bland annat ett riktigt påskbord med sill och potatis, gräddfil, gravad lax med hovmästarsås, samt ägghalva med kaviar.
LÄS ÄVEN: Laxfilé, hjortgryta och Janssons – så gott äter de intagna på Sveriges fängelser under jul och nyår
Sinerius betonar emellertid att påskbordet bara är något som vissa klienter får. De som inte själva lagar sin egen mat.
– Det är inte alla journalister som vet om det, men ibland när ni skriver om de här grejerna så framstår det som att det gäller alla klienter. Det är en stor andel som inte får mat från våra centralkök, utan har det som kallas självförvaltning, påpekar han.
– Då har de en egen budget, och vad de gör är upp till dem.
Kumlaanstalten är ett annat fängelse som erbjuder de intagna påskbord. På Kumla heter kökschefen Robin Hagman.
– Vi har påskmat på påskaftons kväll med lite korv, köttbullar, ägg, majonnäs och liknande. Lite påskaktigt, berättar Robin Hagman för Samnytt.
Däremot får fångarna inte någon påskmust. Anledningen är hur påskmusten förpackas.
– Det är inte så populärt med pet-flaskor inne på avdelningen. De fyller dem med vatten, lägger i frysen och så är det inte så kul att få en sådan pet-flaska i huvudet, förklarar Hagman.
Kumlas kökschef berättar för Samnytt att han arbetar med att lösa mustproblematiken, för att se om den kan levereras i en annan förpackning, så att fångarna ska kunna njuta av den festliga drycken kommande storhelger.
Dessutom påtalar även han att många fångar på Kumla lagar sin egen mat.
– Många avdelningar får en helgkasse, och då får de själva laga maten. De får göra en buffé själva, berättar Robin Hagman.
Intagna på övriga högersäkerhetsfängelser får nöja sig med en mindre påkostad påskmeny. Ett av dem är Norrtäljeanstalten.
– De får lammstek på påskafton. Det är det enda som skiljer. Sedan får de kyckling en dag, men det är inget speciellt annars. Det äter de varje vecka så det är inga konstigheter, berättar Norrtäljes kökschef Ronny Segevall för Samnytt.
Och på Anstalten Salberga i Sala blir det inga särskilda påskfestligheter alls. Åtminstone inte i matväg.
– Det är vanlig meny hela påsken, så det är ingen särskild påskmat, berättar anstaltens kökschef Marie Zetterström för Samnytt.
LÄS ÄVEN: 89-årige Yrjös magra julbord rör upp känslor i sociala medier
LångfredagenLunch: Pasta, korv med rotfrukter i tomatsåsMiddag: Cevapcici, ajvarsås, klyftpotatis
PåskaftonLunch: Påsktallrik med två orters sill (inlagd sill & senapssill), potatis, gräddfil, gravad lax med hovmästarsås, ägghalva med kaviarMiddag: Slottsstek, gräddsås, potatis, vinbärsgelé, griljerade rotfrukter
PåskdagenLunch: Panerad fisk, skepparsås, potatis, grönsakerMiddag: Gulasch med ris
Annandag påskLunch: Köttbullar, brunsås, potatis, lingonMiddag: Grekisk paj och sallad
Har inte svarat.
Påskaftons kvällPrinskorv, köttbullar, ägg, majonnäs, potatis, romsås och sill
PåskdagenKöttgryta med potatis
Annandag påskLammfärsbiffar med rostad potatis
PåskaftonLammstek
PåskdagenKyckling
PåskaftonLunch: Grönsaksbollar med chilidressing och risMiddag: Pasta och köttfärsragu
PåskaftonKycklingfilé med rostade rotsaker och bearneisesås
SkärtorsdagenLunch: Högrev i hetsås med råstekt potatis.Middag: Fried rice med kyckling och grönsaker.
LångfredagenLunch: Kycklingbröst, ostsås.Middag: Pannbiff, bearnaise, klyftpotatis. Glass med bär.
PåskaftonLunch: Panpizza med kebab.Middag: Hamburgare, bröd, pommes, dressing.
PåskdagenLunch: Köttbullar.Middag: Cevapcici, vitlöksås.
Författare av texten
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.
3 månader
Skjutvapenvåldet kvar på hög nivå – bombdåden ökar
Haveri i vindkraftspark – rotorblad lossnade
SD-toppen i debatt: ”Inshallah”
Konstgjorda sötningsmedel kan orsaka cancer, ge hjärtinfarkt – och göra dig dement
Drev och anklagelser när politiker lyfter etisk abortdiskussion
Trump till EU: Inför 100-procentiga tullar mot Kina och Indien – vill pressa Ryssland att avsluta kriget
Orbán varnar: EU försöker dra oss in i skuldunion – precis som när USA skapades”
Tommy Robinson: Miljoner protesterar mot massinvandringen
Expressen-profil förminskade mordet på Charlie Kirk – ”Bara ett dumt skämt”
”Jag kan bli dödad i morgon här i Sverige” – Luai Ahmed om hoten, exilen och hoppet som försvann