Kriminalvården lagar mat efter önskemål: ”Viktigt att spegla demografin”
Genrebilder. Foto: Kriminalvården / Flickr Vilseskogen / Pexels / Pxhere

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Statstelevisionen har besökt ett fängelse i Skåne för att undersöka ”mattrenderna 2024” och få svar på vad kriminella föredrar att äta.

Det är statsreporter Johan Dernelius vid SVT:s redaktion i Skåne som har besökt anstalten Tygelsjö för att undersöka det hela. I det skattefinansierade nyhetsinslaget var hans stora fråga – ”Vilken mat gillas mest, respektive minst?”.

LÄS ÄVEN: Internutredning visar tio fall där Kriminalvårdeninfiltrerats

Delerius fick veta att texmexbiffar och vegetariska rätter är minst populära medan snabbmat som hamburgare, pizza, och kebab är intagnas favoriter. Även svensk husmanskost som köttbullar och skånsk kalops är populärt.

Vidare har statstelevisionen fotograferat fångarnas fikabord. På bordet syntes både fruktskålar och nygräddade kanelbullar.

Anpassar maten efter demografi

Enligt Stuart Macdougall som är köksansvarig på Tygelsjö- och Ringsjöanstalterna, är det viktigt att myndigheten anpassar sig efter fångarnas önskemål.

– Det är viktigt att spegla demografin på anstalten när vi sätter menyn och att sedan kunna ändra den, berättade Stuart Macdougall för SVT.

LÄS ÄVEN: Laxfilé, hjortgryta och Janssons – så gott äter de intagna på Sveriges fängelser under jul och nyår

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.