Följer du nya lagen i köket?
Matti Blume, CC BY-SA 4.0 / Schekinov Alexey Victorovich, CC BY-SA 4.0

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som förbjuder bostadsinnehavare att hälla ned matfett i avloppet där det kan stelna och bilda proppar som orsakar dyrbara stopp. Men än så länge har man inte märkt någon skillnad ute i landet.

Enligt den nya lagen måste fettet man steker i, som olivolja, smör eller margarin, sopsorteras och inte bara sköljas ned i avloppet. Inte nog med att fettet kan orsaka stopp, propparna drar även till sig råttor som gärna äter på dem. Använt fett ska slängas i matavfallet eller tas till en återvinningscentral.

I Falköping har VA-tekniker inte märkt av någon skillnad och får åka ut på lika många propplarm som tidigare.

– Nej, det har inte gjort någon skillnad än. Det kommer att ta mycket längre tid, men vi får hoppas att det blir bättre med tiden, säger Emil Wahnberg, VA-utredare Falköpings kommun, till TV4 Nyheterna.

Ett stopp som kräver spolning och eventuell utredning kan bli dyrt för fastighetsägare och dessutom riskera förstöra badrum om vattnet tvingas bakåt.

Hälls i flaska

Inte heller på Avfall & Återvinning Skaraborg har man märkt av någon effekt med att fler lämnar in matfett. ÅVC-chef Christina Storm tipsar om att använt matfett kan hällas i en flaska av något slag som försluts och sedan lämnas till återvinningscentralen.

Är det bara en mindre mängd matfett kan hushållspapper användas för att torka ur stekpannan, och sedan läggs pappret tillsammans med övrigt matavfall.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.