Studie: Ultraprocessad mat ökar risken för hjärtattack
Wilfredor, CC BY-SA 4.0 / Pixabay

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

Ultraprocessad mat ökar risken markant för högt blodtryck, hjärtsjukdomar, hjärtattacker och stroke. Det är slutsatsen i två studier som enligt en expert borde fungera som en väckarklocka för regeringar över hela världen.

Den globala konsumtionen av hårt processade varor som spannmål, läsk, färdigrätter och snabbmat har skjutit i höjden de senaste åren. I Storbritannien och USA består nu långt över hälften av den genomsnittliga kosten av ultraprocessad mat. För vissa, särskilt personer som är yngre, fattigare eller från så kallade missgynnade områden, är en diet som innehåller så mycket som 80 procent ultraprocessad mat typisk.

Ny forskning lägger till en växande mängd bevis som experter säger exponerar en ”flodvåg av skada” som orsakas direkt av ultraprocessad mat. Två stora studier som presenterades vid världens största hjärtkonferens visade den förödande inverkan maten har på hjärt-kärlhälsan.

LÄS ÄVEN: Tillverkare slipper berätta att livsmedel innehåller insekter

Den första studien, som följde 10 000 kvinnor under 15 år, fann att de med den högsta andelen ultraprocessad mat i kosten löpte 39 procent större risk att utveckla högt blodtryck än de med den lägsta. Så var fallet även efter att man justerat för effekten av salt, socker och fett.

Den andra studien, en metaanalys av av mer än 325 000 män och kvinnor, visade att de som åt mest ultraprocessad mat löpte 24 procent större risk att få kardiovaskulära problem inklusive hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.

Att öka den dagliga konsumtionen av ultraprocessad mat i kaloriintaget med tio procent var associerad med en sex procent ökad risk för hjärtsjukdom. Och de med ultraprocessad mat som utgör mindre än 15 procent av sin diet löpte minst risk att drabbas av hjärtproblem.

Varningsetiketter

Tidigare studier har kopplat att äta höga nivåer av ultraprocessade livsmedel till en rad hälsoproblem, inklusive fetma, typ 2-diabetes och cancer.

– Det finns nu betydande bevis för att dessa produkter inflammerar tarmen, stör aptitregleringen, ändrar hormonnivåer och orsakar otaliga andra effekter som sannolikt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och andra sjukdomar ungefär på samma sätt som rökning gör, säger Dr Chris van Tulleken, en av världens ledande experter på ultraprocessad mat.

Han vill se svarta varningsetiketter på förpackningar med ultraprocessad mat, vilket redan är fallet i Chile och Mexiko, och sa att det borde finnas en begränsning av marknadsföringen av denna typ av mat och i synnerhet annonser som riktar sig till barn.

LÄS ÄVEN: Studie: Cannabisanvändning minskar risken för diabetes

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.