Kampanj ska få unga att äta mer insekter
Jnpet, CC BY-SA 4.0

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

I Schweiz, landet med ost och choklad i överflöd, skolas barn i de mer subtila nöjena att äta mjölmaskar, gräshoppor och syrsor. Men det går trögt då långt ifrån alla är redo att ta steget.

2017 blev Schweiz det första landet i Europa som tillåter att insekter säljs som mat för människor efter en lobbykampanj av startups för ätbara insekter. Det var den lätta delen – nu måste företagen övervinna vad entomologer kallar ”usch-faktorn”, magkänslan bland många västerländska matgäster att insekter är tecken på röta och pest som inte bör placeras i ens mun.

LÄS ÄVEN: Ungern inför varningar på livsmedel med insekter

För att göra det rekryterar branschen konsumenter vars smak fortfarande håller på att utvecklas. Timothée Olivier, som arbetar för Swiss Insects, en sammanslutning av företag som säljer insekter för mänsklig konsumtion, organiserar provningar på mellanstadieskolor. Under de senaste fyra åren har han turnerat i schweiziska skolor och lyft fram fördelarna med att äta insekter.

”De är unga, mer öppna för nyheter,” konstaterar Olivier. ”Vid någon tidpunkt, om inte i morgon så senare, kommer de att inkludera insekter i sin kost.”

Västerlänningar ska övertalas

Tills nyligen försökte den västerländska civilisationen hålla insekter borta från mat. Tillsynsmyndigheter såg dem som ett hot mot människors hälsa. US Food and Drug Administration klassificerar insekter som inte är en avsiktlig ingrediens som ”smuts”. Men nu vill fler statliga tjänstemän, akademiker och företag göra insekter till ett inslag i den västerländska kosten.

Insekter påstås vara en miljövänlig källa till protein och vitaminer och ska generera en bråkdel av växthusgaserna från uppfödning av nötkreatur, grisar och andra boskap. Enligt forskare är de säkra att äta, förutsatt att de föds upp i kontrollerade miljöer.

I Asien, Afrika och Sydamerika äter man redan insekter, från stekta gräshoppor i Thailand till rostade storbottnade myror i Colombia.

LÄS ÄVEN: Södertälje bjuder på glass med insekter: ”Smarrig kombination”

2021 följde EU efter Schweiz och har hittills godkänt fyra typer av insekter för mänsklig konsumtion: gula mjölmaskar, vandringsgräshoppor, syrsor och mindre mjölmaskar.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.