Södertälje bjuder på glass med insekter: ”Smarrig kombination”
Takoradee, CC BY-SA 3.0 / uıɐɾ ʞ ʇɐɯɐs, CC BY-SA 2.0

Warning: Trying to access array offset on null in /home/wp-staging.samnytt.se/public_html/wp-content/themes/samnytt/template-parts/single-post.php on line 52

”För att minska klimatavtrycken behöver vi i framtiden hitta nya proteinkällor”, hävdar Södertälje Science Park i ett pressmeddelande och pekar ut insekter som lösningen med hänvisning till att det redan är vanligt i många länder. Bland allmänheten är man dock allt annat än imponerade.

Insekter tycks vara det senaste modet då det så kallade etablissemanget ska försöka förändra sina undersåtars levnadsvanor och i synnerhet kostvanor, allt med det påstådda syftet att rädda klimatet. Bland de mest ivriga finns EU och FN.

Mjölmask och mjukglass? Det är en kombination som kanske blir vanlig i framtiden. I Södertälje får nu alla möjligheten att smaka framtidens livsmedel – om de vågar.

I Södertälje Science Parks pressmeddelande berättar man att livsmedelsnoden MatLust driver en testbädd och ett innovationsprogram där startups med nya och hållbara livsmedel får stöd och råd. Ett av bolagen som gått programmet är Larry & Friends som håller på att ta fram olika produkter av insekter, bland annat en färs av mjölmask.

LÄS ÄVEN: ICA publicerade recept med maskar – kunderna rasar

MatLust samarbetar med kostenheten i Södertälje kommun och kommer tillsammans med livsmedelsentreprenörer utforska och testa recept för att se om insekter fungerar att använda som livsmedel i större utsträckning.

– Vi ligger i framkant i Södertälje och har en unik testbädd för nyskapande företag där vi är öppna för nya innovationer och samarbeten, säger Sara Seing, projektchef för MatLust och kostchef, Södertälje kommun.

”Smarrig kombination”

På evenemanget Science Week i februari har den som önskar möjlighet att testa ”krispiga torkade mjölmaskar som topping på en läcker lokalproducerad mjukglass från Francis and Francis”.

LÄS ÄVEN: EU: Nu ska vi lära oss att äta insekter

– Alla som vill kommer få möjlighet att smaka denna smarriga kombination – krispiga mjölmaskar och en läcker mjukglass! Detta är ett sätt att uppmärksamma nya slags livsmedel och belysa att vi behöver tänka innovativt kring mat, säger Eva Helén, ansvarig för Science Week.

Livsmedelsverket rycker ut

Efter att EU nyligen gett klartecken till krossade insekter som en ingrediens i flera matprodukter kände sig Livsmedelsverket tvungna att klargöra att detta inte ska kunna ske utan kundens vetskap.

– Det sprids rykten, både i Sverige och i andra europeiska länder, att det skulle vara tillåtet att blanda insekter i maten utan att informera konsumenterna. Självklart är det inte så – ingen ska luras att äta insekter utan att man vet om det, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

LÄS ÄVEN: Krossade insekter nu del av många matprodukter i EU

Om ett livsmedel innehåller insekter ska det enligt myndigheten alltid framgå tydligt på förpackningen, och i ingrediensförteckningen på förpackningen måste namnet på den aktuella insektsarten framgå, exempelvis hussyrsa eller mjölmask. Informationen på förpackningen ska enligt reglerna också vara på svenska.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

KOMMENTARSREGLER

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.