Samnytt har nått 30 000 artiklar! Många läser oss men få stöttar. Hjälp tidningen växa – klicka här.
Ekeroth: ”It’s okay when we do it” – borde vara sossarnas slogan
Swisha ditt stöd till: 123 083 3350
Insamlat i SEPTEMBER: 16 procent
Inrikes
4 maj 2018
kl. 08.01
0
’Let’s stick to the facts’, utropar sweden.se-kontot samtidigt som de sprider uppgifter man hittat ’på olika hemsidor’. ”Vi kanske skulle ha kollat våra fakta lite bättre.”
”Svenska köttbullar är egentligen turkiska”, basunerades ut på Twitterkontot sweden.se, som ska sprida fakta om Sverige och finansieras av bland annat utrikesdepartementet och Svenska Institutet – ett utspel som väckte uppmärksamhet i internationella medier som BBC, CNN och The New York Times.
Man menade att svenska köttbullar i själva verket är baserade på ett recept Karl XII tog med sig från Turkiet.
Men utspelet sågas av Richard Tellström, docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet.
– Det är förstås jätteallvarligt, säger Tellström till Svenska dagbladet.
– Nej det här är fabricerat på något sätt. Har de någon källa som knyter Karl XII till köttbullar är det en historisk sensation, säger han.
Swedish meatballs are actually based on a recipe King Charles XII brought home from Turkey in the early 18th century. Let's stick to the facts! pic.twitter.com/JuTDEjq9MM — Sweden.se (@swedense) 28 april 2018
Swedish meatballs are actually based on a recipe King Charles XII brought home from Turkey in the early 18th century. Let's stick to the facts! pic.twitter.com/JuTDEjq9MM
— Sweden.se (@swedense) 28 april 2018
Enligt Tellström är ordet ”köttbulle” daterat till 1755 då det nämns i Cajsa Wargs kokbok och frikadeller, den kokade varianten, nämns enligt Svenska akademien första gången 1664.
Varianter av maträtten finns i alla länder där man äter kött och exakt när svenskarna började tillaga den är oklart.
– Köttbullen som vi känner den i dag kommer från senare delen av 1800-talet, säger han.
– Karl XII tillskrivs normalt i anekdotiska sammanhang kåldolmarna men vi har ingen källor på kåldomar heller innan 1755, och det är också Cajsa Wargs kokbok, säger han.
När Oliver Grassman, redaktör för sociala medier på sweden.se, konfronteras säger han att de inte har någon vetenskaplig källa för uppgifterna man gått ut med. Dessa har man istället hittat ”på olika hemsidor och i äldre texter i deras eget arkiv”.
– Vi kan ju förstås inte mäta våra kunskaper med en forskare. Vi har utgått ifrån någon slags, som vi uppfattat det, vedertagen sanning i de här sammanhangen. Men vi kanske skulle ha kollat våra fakta lite bättre, säger han.
– Om det nu är ett faktafel så är det inte bra eftersom vi skriver ”Let’s stick to the facts”. Det vi ville förmedla var att kulturer inspirerar varandra och konceptet att något är helsvenskt finns ju knappt längre. Speciellt inom mat. Vi ville skapa engagerande content till våra utländska målgrupper.
Ifall man kommer att ändra tweeten eller inte kan man i dagsläget inte svara på.
Författare av texten
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.
3 månader
Skjutvapenvåldet kvar på hög nivå – bombdåden ökar
Haveri i vindkraftspark – rotorblad lossnade
SD-toppen i debatt: ”Inshallah”
Konstgjorda sötningsmedel kan orsaka cancer, ge hjärtinfarkt – och göra dig dement
Drev och anklagelser när politiker lyfter etisk abortdiskussion
Trump till EU: Inför 100-procentiga tullar mot Kina och Indien – vill pressa Ryssland att avsluta kriget
Orbán varnar: EU försöker dra oss in i skuldunion – precis som när USA skapades”
Tommy Robinson: Miljoner protesterar mot massinvandringen
Expressen-profil förminskade mordet på Charlie Kirk – ”Bara ett dumt skämt”
”Jag kan bli dödad i morgon här i Sverige” – Luai Ahmed om hoten, exilen och hoppet som försvann